Svenska Schäferhundklubben

Om Klubben

Var vi finns

Schäferhundklubben Hok är belägen i det lilla samhället Hok i Vaggeryds kommun.

Hur det startade

Sk Hok, eller ortsgrupp Hok som det hette från början, startades för mer än femton år sedan ur en liten träningsgrupp som fått upp ögonen för den internationella hundsporten IPO. Gruppen hade mycket höga ambitioner men fick från början pröva sig fram med något skiftande resultat. Flertalet hade lång erfarenhet genom tidigare tävlande inom de svenska bruksgrenarana och en del var helt nya inom hundsporten. Ganska snart sökte vi hjälp från olika delar av världen som haft IPO som ”nationalsport” i decennier. Vårt eget trevande i kombination med den hjälp vi sökte ledde ganska snart fram till stora framgångar och en fantastisk kunskapsutveckling inom sporten.

Genom åren har antalet medlemmar varierat mellan 10–25 personer. Likaså har vår tränings- och tävlingsplats varierat mellan hyrda fält från snälla bönder till samarbetsvilliga fotbollsklubbar.

Prov, tävlingar och mästerskap

Sk Hok har genom åren haft flertalet deltagare på Svenska mästerskapen i IPO, Svenskt schäfermästerkap, WUSV-VM, FCI-VM, IPO-FH VM och Universalsieger- VM.

Sk Hok har även varit en mycket flitig arrangör av IPO- prov. Vi har, ibland med hjälp av samarbetspartners runt om i landet, arrangerat Schäfer- SM IPO 2008, 2009, 2010, 2014, 2016 och nu även 2017. Vi arrangerade även Schäfer- SM IPO-FH 2016 samt Svenska mästerskapen (alla raser) i IPO 2011. Dessutom är vi en av de klubbar de senaste åren arrangerat flest lokala prov.

Vår verksamhet

Verksamheten idag består uteslutande av träning, tävling, utbildning och kurser inom den internationella hundsporten. Vi är dock mycket öppna även för andra verksamheter inom brukshundsporten men saknar just nu drivkrafter med det intresset.

Medlemmarna vi har idag har olika ambitionsnivå. En del vill tävla på SM- och VM-nivå, en del är mest där för att hjälpa andra eller för att trivas en stund tillsammans med människor som har ett gemensamt intresse.

Samarbete

Vi har alltid sett fördelarna med att samarbeta med andra lokala klubbar, andra rasklubbar och individer från olika delar av världen. Till Sk Hok är alla välkomna för både träning och tävling, eller kanske bara för att umgås en stund.

Domare, figuranter och provledare

I Sk Hok har vi just nu två domare och två tävlingsfiguranter. Ett flertal medlemmar är utbildade provledare, vilket är en förutsättning för att kombinera det egna tävlandet med funktionärsuppgifter.

Sk Hok i framtiden och nya medlemmar

De närmaste åren kommer vi att göra en satsning på att utöka antalet medlemmar. Det tänker vi ska vara medlemmar med olika intressen och kanske framför allt olika åldrar där ungdomar är särskilt efterlängtade. Kanske kan vi också människor med intresse för de nationella bruksgrenarna då vi ser schäferhundens revansch inom spår, sök, rapport, skydds m.m.

Avslutningsvis

Känn dig välkommen till Sk Hok!